MLT

Fundamenty zalane. Trwają ciężkie prace.

Zapraszamy wkrótce

Nasz wystawca: Przedsiębiorstwo Produkcyjno - Handlowe"WOX"




O miodzie

Miód nektarowo - wielokwiatowy

Stosowany szczególnie w schorzeniach alergicznych. Stanowi ponadto cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń, a także wspomaga wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej w przebiegu chorób wątroby, woreczka żółciowego i innych. Miód ceniony jest głównie za swe właściwości bakteriobójcze. Stosowany jako naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój niepożądanych bakterii. Wykorzystywany jest jako naturalny słodzik, dostarczający do organizmu cenne składniki. Jest produktem niskokalorycznym i polecany jest jako słodka przekąska, a także dodatek do potraw oraz napojów. Dzięki zawartości biopierwiastków i minerałów, miód wielokwiatowy przeciwdziała próchnicy zębów jak również wzmacnia układ odpornościowy.

Miód nektarowo - lipowy

Stosowany w ostrych przewlekłych przeziębieniach, zapaleniach zatok obocznych nosa, oskrzeli, w chorobach dróg moczowych, anginach, schorzeniach reumatycznych oraz nerwicach. Wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, uspokajające, wykrztuśne, łagodnie moczopędne oraz obniża ciśnienie krwi. Miód lipowy polecany jest w chorobach serca i układu krążenia.

Miód nektarowo - gryczany

Stosowany jest w profilaktyce i leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Zawierając głównie cukry proste tj. glukozę, eliminuje cukier - czynnik powodujący raka miażdżycy. Ponadto wyjątkowo duża ilość przyswajalnego żelaza i witaminy C, białka, w porównania z miodami czyni miód gryczany wyjątkowo cennym w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Duża ilość mikroelementów oraz łatwo przyswajalnej glukozy sprawia, że ma najwyższą przydatność w leczeniu anemii, a także w wzmocnieniu układu immunologicznego i ogólnej poprawy metabolizmu człowieka. Każdy z miodów przyspiesza i wzmacnia działanie leków, zmniejsza ich szkodliwe działanie uboczne, zmniejsza szkodliwość używek, np.: kawy, herbaty, alkoholu, nikotyny, odtruwa, przyspiesza trawienie, wzmacnia cały organizm, dodaje sił witalnych, działa antynowotworowo. Miód gryczany posiada także właściwości odmładzające.

Miód nektarowo - akacjowy

Należy do miodów bogatych we fruktozę, zwaną cukrem owocowym, stąd jego przydatność dla chorych z lekkimi postaciami cukrzycy. Polecany jest w schorzeniach przewodu pokarmowego, w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, jako środek wspomagający leczenie nerek i układu moczowego. Wykazuje także właściwości uspokajające wzmacniające. Ze względu na delikatny smak i aromat oraz dosyć płynną konsystencję jest popularnym środkiem słodzącym do wielu potraw, napojów oraz deserów. Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się go w miejsce cukru do słodzenia posiłków przeznaczonych zarówno dla dzieci starszych jak i niemowląt. Poleca się go także przy bezsenności, w celu złagodzenia objawów zmęczenia, znużenia i wyczerpania organizmu. Stosowany przy zwiększonej aktywności naszego mózgu, zmęczeniu fizycznym, psychicznym i osłabieniu organizmu. Można go stosować w chorobach skóry i zakażeniach wywołanych przez ropotwórcze drobnoustroje tlenowe i beztlenowe.

Miód nektarowo - spadziowy

Miód spadziowy z drzew liściastych wykazuje działanie moczo- i żółciopędne, przeciwzapalne oraz dezynfekcyjne. Stosowany w leczeniu górnych dróg oddechowych, układu moczowego, stawów, dróg żółciowych. Ze względu na wysoką zawartość biopierwiastków makro i mikrośladowych miód ten zalecany jest jako odżywka w okresie rekonwalescencji u osób z hiperwitaminozą, anemią oraz pracujących w warunkach szkodliwych dla zdrowia.

Miód nektarowo - malinowy

Miód malinowy stosuje się w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka i jelit, niedokrwistości oraz prewencyjnie w miażdżycy. Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, a cholina działa ochronnie na wątrobę. Miód ten ma właściwości przeciwzapalne, oczyszczające i odnawiające. U dzieci spożycie miodu wspomaga rozwój umysłowy oraz zwiększa odporność na choroby.

Miód nektarowo - mniszkowy

Stosowany w chorobach wątroby i dróg żółciowych. Dzięki zawartej w nim cholinie, obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny. Szczególne zastosowanie znajduje także w chorobach reumatycznych, niedokrwistości, schorzeń żołądka.

Miód wrzosowy

Miód ten stosowany jest w zapaleniach dróg moczowych i gruczołu krokowego, kamicy nerkowej, stanach zapalnych żołądka , biegunkach oraz zapaleniach jelit. Stosowany jako lek w chorobach oczu.

Miód nektarowo rzepakowy

Stosowany w chorobach serca, głównie naczyń wieńcowych i układu krążenia, w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych, przy zapaleniu gardła i błony śluzowej nosa, a także w leczeniu schorzeń zewnętrznych.

Miód nektarowo – słonecznikowy

Pomaga w leczeniu chorób układu krążenia, wątroby i stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Posiada pozytywne działanie na żołądek oraz jelita, można go zatem stosować w przypadku schorzeń układu pokarmowego. Miód ten wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne oraz na poziom cholesterolu. Można go wykorzystywać w chorobach serca i układu krążenia. Obniża ciśnienie krwi, zapobiega miażdżycy i poprawia dotlenienie serca.

Miód nektarowo- nawłociowy

Nawłoć posiada dużo rutyny i kwertycyny, które poprawiają ukrwienie nerek, a także żył kończyn dolnych. Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego. Wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne, przeciwzapalne i dezynfekujące. Jest stosowana w leczeniu układu moczowego, kamicy nerkowej, stanów zapalnych w drogach moczowych, w przypadku skąpomoczu, prostaty oraz stawów. Stosuje się ją też w leczeniu zakażeń, ran i owrzodzeń.

Miód sztuczny

Wykorzystywany w produkcji wyrobów cukierniczych, nadaje im łagodną słodycz, subtelny zapach oraz piękny złocisty kolor. Doskonały do wypieków, ciast, tortów, ciastek i innych.
<< wstecz